Hallo en welkom op mijn blog. Ik hoop jullie te inspireren en motiveren om zelf lekker aan "de kook en bak" te gaan. Op die manier weet je wat je eet! Op dit blog vind je recepten die eenvoudig te maken zijn. Ik kook zo veel mogelijk biologisch en probeer de "slechte" E- nummers te vermijden. Daarvoor gebruik ik het boekje: "Wat zit er in uw eten". Veel lees, kijk en eet plezier!

vrijdag 28 januari 2011

Prei taart

Helaas zelf geen foto genomen van deze hartige taart. Hij was al op voor ik de kans kreeg. Op Google een foto gevonden. Zo ziet het er ongeveer uit. Deze taart is bij ons echt favoriet. Tijdens feestjes/buffet altijd als eerste op. De basis leent zicht voor allerlei fariaties. In het voorjaar maak ik hem met groene asperges en Parma ham.

Nodig:
Bladerdeeg
(liefst grote rechthoekige lap, plak anders 6 lapjes bladerdeeg aan elkaar.)
1 prei
1 ui
100 gr gerookt spek in blokjes
1 beschuit in kruimeltjes
1 ei
3 flinke eetlepels crème fraîche
100 gr geraspte geiten kaas
(half) gedroogde tomaatjes
zout en peper naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi er de verkruimelde beschuit over. Dit is de truc om een stevige bodem te krijgen.
2. Leg bladerdeeg op de bakplaat en vouw de randen ongeveer 1 cm. naar binnen.
3. Bak de spekjes even uit en voeg de fijn gesneden ui en prei toe. Smoor de groentes zachtjes in het vet of voeg evt een beetje boter toe.
4. Rasp ondertussen de kaas en meng dit met het ei en de crème fraîche  in een ruime kom. Voeg ook de fijn gesneden tomaatjes toe. Breng op smaak met peper en evt. een beetje zout.
5. Intussen is de prei en ui mooi zacht gestoofd. Laat het een beetje afkoelen en meng het ook door het ei mengsel.
6. Verdeel het mengsel over het bladerdeeg. Smeer een beetje van het ei mengsel op de randen van het bladerdeeg. Schuif de taart in de oven en bak hem in ongeveer 20-25 minuten gaar. 

Maak ondertussen een groene salade met tomaatjes en smullen maar.


Oranje boven variant:

Schijfjes dunne tomaat gelijkmatig verdelen over de bodem van de taart, ui in dunne ringen, halve gele/oranje paprika in blokjes en verdelen over de tomaat. Het geheel bestrooien met zout, peper en oregano. Op elk plakje tomaat ongeveer drie blokjes fetakaas leggen. De crème fraîche mengen met ei, eetlepel oregano, zout, peper en zeker 2 theelepels kerriepoeder. Dit over de tomaten gieten en bakken zoals hierboven beschreven. De hartige taart zo snijden dat er in elk stukje 1 tomaat zit.

Geen opmerkingen: